Řecká kuchyně

Co byste v Řecku měli ochutnat.

Obecně

Řecká kuchyně je velmi zvláštní. Kombinuje totiž tropickou a zároveň kuchyni mírného pásu. Proto je tak dobrá. Zde Vám přinášíme několik jídel, která velmi doporučuji.
Řecké restaurace v Praze
Recenze perfektního obchodu v Praze na Cuketce.
Perfektní pražský řecký obchod

Gyros

Gyros je opravdu vynikající pochoutka. Snad opravdu ta nejlepší. Malé kousky jsou připravované na roštu, ořezávány a vkládány do pita. Pokud si však dáte Gyros plate tak, dostanete i hranolky. Cena Gyros pita je v řecku okolo EUR 2.00, v Praze bych za něj dal i EUR 5.00 .

Souvlaki, Souvlakia, Suvlaki


Jídlo připravované jako gyros, avšak ne na roštu, ale na špízu. Typická chuť masa, bez přídavků jako je mnoho zeleniny.


Asi 1/2 kg kuřecího masa (prsa nebo stehenní řízky), 1 citron, sůl, asi 1/2 dcl olivového oleje, česnek (asi 2–3 stroužky), oregano, pepř.

Nejlépe den předem si připravíme a naložíme maso. Kuřecí maso nakrájíme na menší kostky,
pokud možno stejně velké. Ve větší misce rozmícháme olivový olej s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a kořením. Pak do misky přidáme nakrájené kostky masa, promícháme a uzavřené necháme marinovat v ledničce do druhého dne. Před přípravou napíchneme maso na jehlu nebo špejle (doporučuji namočit den předem do vody) a necháme trochu okapat olej. Za občasného obracení grilujeme asi 15 až 20 minut podle teploty na dřevěném uhlí nebo v elektrickém grilu. Lze také použít grilovací pánev. Maso by mělo zůstat pěkně šťavnaté, nemělo by být vysušené nebo krvavé. Podle potřeby lze potřít zbylou marinádou nebo olivovým olejem.
Podáváme se zeleninou, řeckým salátem tzatziky, chlebem pita nebo hranolkami.

Pastitsada

Právě na Jónských ostrovech velmi oblíbené, kvůli vlivu římské civilizace, která sem tyto těstoviny přinesla. Většinou bívají zapečené, mnohdy bývají s chilli nebo může být studená. Jde o vynikající pochoutku.


1 kg hovězí zadní
1/2 kg širokých nudlí
3 dcl tomatové omáčky, rajské šťávy
4 cibule
6 stroužků česneku
1 polévkové lžíce másla
1/2 šálku olivového oleje
1 sklenice červeného vína
120 gr nastrouhaný tvrdý sýr (parmazánového typu)
sůl a pepř.

Maso nakrájíme na 6 dílů, osolíme, opepříme a každý kus prošpikujeme stroužkem česneku spolu se solí a pepřem. Maso s jemně nakrájenou cibulí vložíme do kastrolu s rozpáleným olejem a orestujeme. Podlijeme nejprve vínem a po chvílí rajskou šťávou a nakonec za stalého podlévání vývarem dusíme do měka. Hotové maso odložíme na teplo. Široké nudle uvaříme ve velkém množství osolené vody. Do scezených nudlí zamícháme máslo, smícháme se šťávou a sýrem a nakonec přidáme maso a podáváme.

Mousaka

Zapečená pochoutka s lilky. Taktéž vynikající, ale je se zeleninou, což je nevýhoda.


2 lilky,
sůl,
1 cibule,
2 stroužky česneku,
4 lžíce olivového oleje,
750 g mletého masa,
1 svazek sekané petrželky,
800 g sterilovaných rajčat,
2 lžíce rajčatového protlaku,
pepř,
450 g brambor,
50 g hladké mouky,
50 g másla,
600 ml mléka,
200 g řeckého jogurtu,
2 vejce,
4 lžíce strouhaného parmazánu,
3 lžíce strouhanky

1. Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 min. odležet.
Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, rajčata a protlak. Osolíme a opepříme. Dusíme 15 min. 2. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících oleje.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko a prova­říme. Dáme vychladnout. Do omáčky vmícháme jogurt, vejce a sýr. Osolíme a opepříme. Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a napl­níme ji masem. Přikryjeme plátky brambor a lilků. Zalijeme omáčkou. Pečeme asi 50 min.

Ryby - Kalamari, makrely atd.

Kalamari jsou typickou mořskou pochoutkou v Řecku, Itálii, a všude jinde. Jde o opravdu dobré obalované mořské sépie, doporučuji. Makrely se v řecku připravuje stejně jako v jiných zemí, ale přesto jsou také dobré.

Baklava

Opravdu vynikající pochoutka s ořechy. Nejde mluvit o tomto jídle, to musíte ochutnat. Jde koupit i v Praze.


Náplň: 200 g mandlí, 100 g ořechů, 100 g pistácií, na špičku nože mletého hřebíčku, 1 lžíce skořice, 50 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilinového cukru, 150 g másla, 1 žloutek na potření
Těsto:300 g hladné mouky, 80 g másla, 1 lžíce citrónové šťávy, asi 150 ml vody, mouka na vyválení medová šlehačka: 200 ml smetany ke šlehání, 1 sáček ztužovače šlehačky, 2 - 3 lžíce tekutého medu

Mandle, ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením, moučkovým a vanilinovým cukrem, rozehřejeme máslo. Mezitím si připravíme těsto - mouku prosijeme do mísy, přidáme rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, přelijeme horkou vodou a zpracujeme tužší těsto, které přendáme na vál a po kouskách rozválíme na 10 tenkých placek. Všechny placky zarovnáme na stejný rozměr čtverce. Máslem vytřeme menší plech a položíme na něj těstovou placku, kterou pokapeme rozpuštěným máslem, položíme druhou placku, kterou pokapeme máslem a posypeme ořechovou směsí. Takto postupujeme až nám zbudou 3 placky. Tyto 3 placky na sebe složíme, pokapeme zbylým máslem, vrchní placku potřeme rozšlehaným žloutkem a všechny 3 placky nakrojíme na čtverečky. Položíme na ostatní placky a pečeme v předem vyhřáté troubě (na 190°C). Ještě teplou baklavu nakrájíme a podáváme s medovou šlehačkou. Tu si připravíme ušleháním smetany se ztužovačem, lehce vmícháme med.
Recept na řecké velikonoční sušenky

Tzatziki

Tzatziki je oblíbená řecká omáčka, dressing používaný k jídlu čehokoliv s typickou chutí daného místa. Například na Corfu nebo Parga atd. mají Tzatziki s česnekem. Na Thassosu ho mají s koprem a na Krétě ho mají jen s kořením. Kopr pochází ze severnějších ostrovů a je možné, že ne každému bude chutnat Tzatziki s koprem.


300 g salátové okurky
150-200 g bílého jogurtu
200 g měkkého tvarohu
1 lžíčka citrónové šťávy
1 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl, pepř
lžíce nasekané pažitky
2 stroužky česneku

Okurku oloupeme a nakrájíme či nastrouháme na velmi drobné nudličky. Jogurt smícháme ve středně velké misce s tvarohem. Čím měkčí tvaroh použijeme, tím méně je třeba rozředit jogurtem. Přidáme citrónovou šťávu a olivový olej a opět řádně zamícháme. Dle chutě osolíme a opepříme. (Pro ochucování od oka doporučuji použít solničku a pepřenku, mírně osolit a opepřit povrch, aby zrnka byla viditelná ale ne přiliš nahuštěné u sebe, pak zamíchat a ještě jednou zopakovat). Přidáme pažitku a prolisovaný česnek, řádně zamícháme. Nakonec nejlépe papírovými ubrousky z okurkových nudliček vymačkáme co nejvíce vody a takhle "osušené" je přidáme do naši směsi a naposledy řádně zamícháme. Dáme alespoň na hodinu vychladit do ledničky a máme jediné originální a velmi chutné tzatziki, jak ho známe z Řecka. Tzatziki se výborně hodí k hranolkám, gyrosu a jiným po řecku grilovaným masitým pokrmům.